Aprofitant el plat típic de
les Terres de l’Ebre com és l’arròs, col i fesols, n’he volgut fer una versió per l’estiu més fresca i lleugera.
M’he pres una certa llicència, com és substituir la carn que porta la
recepta original, per un tàrtar de tomata, anguila fumada i sardina de casco.
L’arròs, els fesols i la col l’he cuit per separat, però
intentant afegir-hi algun dels ingredients originals.
L’arròs l’he cuits amb aigua d’all i brins de safrà. La col amb ceba i sofregida amb oli d’oliva. La tomata en lloc del sofregit, al tàrtar d’anguila i sardina de casco.
Si voleu fer-la vegetariana,
substituïu el tàrtar per tomata ratllada amb oli, bàlsam de vinagre, sal i
pebre. També podeu acabar-ho amb ceba fregida cruixent pel damunt.
És una bona recepta per l’estiu quant arribem de la platja, de fer o veure castells, o qualsevol
altra activitat.
Timbal d’arròs, col i fesols amb tàrtar d’anguila fumada i sardina de casco
·
Imprimir
Ingredients:
Fesols a la Tmx
200 g de fesols Caretos i negres (100 g de cada)
½ Ceba
1 porro petit
1 pastanaga
2 fulles de llorer
2 alls sense pelar
1 ½ c/p de sal
Pebre
½ cubilet d’oli
1.400 g d’aigua (respectem el màxim del vas)
Col al Varoma
½ Col tallada a trossets
½ ceba tallada a dauets
Arròs a la Tmx
300 g d’arròs integral
Uns brins de safrà.
800 g d’aigua
½ cubilet d’oli
3 grans d’all
1 pastilla de caldo
Tàrtar
2 o 3 Tomàquets madurs
2 Sardines de casco
100 g d’anguila fumada
Oli d oliva extra verge
Bàlsam de vinagre Mercè del Menescal
Sal
Pebre
Preparació:
Col i fesols a la Thermomix
Poseu a remullar durant 8 a 12 hores en aigua freda, els fesols rentats.
Poseu els fesols esbaldits amb ½ ceba, 1
pastanaga, 2 fulles de llorer i 1 porro
al cistellet, afegiu aigua fins cobrir els fesols, la sal i el pebre, programeu 40 minuts, 100º, velocitat 2.
Afegiu 1 got d’aigua freda, programeu 30 minuts, 100º, velocitat 2. Coleu i reserveu. Si cal
feu un altre cop 30 minuts, 100º, velocitat 2.
Quan traieu el recipient Varoma, col·loqueu un colador o altre estri que
permeti l’evaporació damunt del broc. El cistellet el tenim dins, per això no el
podem utilitzar.
Mentre al recipient Varoma coeu la col, 20 minuts, temperatura Varoma,
aprofiteu els últims 20 minuts del primer procés de cocció del fesols.
Poseu un raig d’oli en una paella afegiu la col amb la ceba, i saltegeu-la fins que s’evapori l’excés d’aigua. Amb una
batedora de ma aneu trinxant-la. Reserveu.
Arròs a la Thermomix
Poseu al vas l’oli, programeu 3 minuts, temperatura Varoma, Velocitat . Afegiu els alls
laminats, programeu 2 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.
Incorporeu la pastilla de caldo i l’aigua, programeu 20 segons,
velocitat 5-7.
Introduïu el cistellet amb l’arròs dins, programeu 30 minuts, 100º, velocitat 4.
Moveu 2 o 3 cops l’arròs amb l’espàtula durant la cocció.
Als 5 minuts quan l’aigua ja bulli i aprofitant la primera remenada, incorporeu els brins de
safrà. Traieu el cistellet i reserveu.
Tàrtar
Talleu el tomàquet a dauets petits, el salpebreu al gust.
Talleu a dauets petits l’anguila i l’arengada (Traieu les escates, les
tripes i l’espina, poseu-les en aigua durant 12 hores. Passat aquest temps eixugueu-les
be i les poseu 4 hores en oli d’oliva).
Barregeu-ho tot i amaniu amb oli d’oliva , bàlsam
de vinagre.
Muntatge
Amb un cilindre d’emplatar comenceu amb una capa de fesols, tot seguit una capa de col,
després una capa d’arròs i per acabar el tàrtar.
Podeu amanir-ho amb oli d’oliva extra verge, o amb una vinagreta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada