Ja fa temps que vull penjar aquesta recepta. Volia adaptar
la recepta del risotto Terres de l’Ebre a la Thermomix, hi vaig pensar en
preparar-ne una de nova, però semblant. I així va sorgir el risotto menorquí,
canviant alguns ingredients per altres i afegint-ne d’altres.
El gin que faig servir el vaig comprar la primera
vegada que vaig anar a Menorca. To molta solera És del 1977.
Aquí teniu la recepta:
Risotto menorquí (2 persones)
Ingredients:
Pel fumet:
- ½ kg de musclos
- 1 tasseta de vi blanc sec
- 1 taronja
- 1 llimona
- aigua si en fa falta
Pel sofregit
- 1 ceba tendra
- all
- ¼ de pebrot
italià (opcional)
- oli
- 1 tasseta de ginebra
- 80 g sobrassada ibèrica
Per la resta
- 2 tassetes d’arròs
- julivert
- sal
- 50 g de formatge de maó sec
Preparació del fumet:
Preparació del fumet:
Espremeu la taronja i la llimona i
reserveu el suc per una banda i les pells per una altre.
Netegeu els musclos i els poseu en una olla amb 1 tasseta de vi blanc i les
pells d’una taronja i de
mitja llimona.
Tapeu l’olla i poseu-la
al foc. Quant ja son oberts, mes o menys, 10 minuts de bull. Traieu-los de l’olla.
Preparació tradicional:
Filtreu el caldo i aixafeu les pells. Reserveu-lo junt amb el suc dels
cítrics i el vi blanc. Salpebreu-ho si cal (molt sovint el caldo dels musclos
ja sol sortir al punt de sal).
En una cassola o paella alta, posem un raig d’oli, sofregim la ceba i l’all. Seguidament posem la ginebra
(la flamegeu per cremar l’alcohol), la
sobrassada, aneu remenant i desfent alhora la sobrassada. Tot seguit afegiu l’arròs i el deixem
enrossir una mica..
Quant s’hagi begut tot
el suc anem afegint de mica en mica la barreja del suc de cítrics, de la cocció
dels musclos, sempre sense deixar de remenar i a foc suau, fins que ja estigui
cuit al vostre gust.
Amb uns ¼ de litre en
tindreu prou per dues racions. Si us fa falta mes caldo hi podeu afegir aigua
amb un xic de sal.
Just Abans de treure-ho del foc afegiu el formatge ratllat, els musclos
sense closca i el julivert picat, traieu-ho del foc i remeneu-ho bé i servir de
seguida..
Podeu acompanyar-ho amb uns llagostins i escamarlans marcats a la planxa.
Preparació thermomix:
Poseu el formatge al vas i ralleu-lo amb uns quants cops de turbo. Reserveu-lo.
Poseu la ceba a quarts i piqueu-la 4 seg., vel. 5.
Incorporeu l’oli i sofregiu-ho
7 min., varoma, vel. 2.
Mentre poseu a escalfar en un cassó el caldo dels musclos amb els suc de taronja
i llimona i el vi..
Poseu la papallona i afegiu la ginebra 1 min, Varoma, vel. Cullera
Afegiu la sobrassada 1 min, 100º, vel. cullera
Afegiu l’arròs, 1 min.,
100º, vel. cullera.
Programeu 15 min., 100º, vel. cullera. Durant
aquest temps aneu-hi afegint
els caldo de mica en mica. De ½ en ½ gotet de la
tmx. Aneu comprovant la textura de l’arròs, si cal afegiu 1 o 2 min. més
Un cop finalitzat el temps, afegiu-hi el formatge reservat, els musclos
sense closca i el julivert, la sal (si fa falta) i el pebre negre 30 seg, vel. Cullera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada